150 000 теменужки засадиха в Албена
150 000 теменужки засадиха в Албена / КК Албена - пресцентър

150 000 теменужки са засети в Албена, съобщи ръководителят на отдел „Озеленяване” в курорта Станислава Попова. Семената са заложени през лятото в декоративния разсадник на комплекса, разположен в село Оброчище. Теменужките са засадени през октомври и ноември, а след дългата зима ще радват гостите за сезон 2012.

В разгара на сезона 65 работници са ангажирани с озеленяването в Албена. В момента част от тях подготвят летния разсад. Напролет в цветната картина на курорта ще се впишат още лалета, незабравки, парички, а през лятото - бегония, петуния, вербена и далия.

Близо 15 000 са розите в курорта, като 5 000 от тях са в прекрасната градина „Розариум”, която граничи с Крайбрежната алея. По плажната алея в комплекса има засадени палми, които са зазимени по специална технология.

През 40-годишната история на курорта се отделя изключително внимание на парковото пространство, с цел запазване и обогатяване на зелените площи. Това отличава Албена от останалите места по родното ни Черноморие, смятат от ръководството на курорта.

Всяка година Албена обогатява колекцията си от лечебни и ароматни растения и дървесни видове – гинко, нар, алое. Близо 9000 иглолистни и широколистни дървета, 1500 храсти, над 12 000 живи плетове се отглеждат в комплекса. Цветята заемат площ от 15 000 дка в Албена, а само розите се простират на над 2 000 дка.