Жозеф Дол: Мнението на хората трябва да се чува
Жозеф Дол: Мнението на хората трябва да се чува / netinfo
Гласът на народа трябва да се чува. Това заяви днес в Бургас председателят на групата на ЕНП в ЕП Жозеф Дол по повод предстоящия референдум за изграждането на петролопровода Бургас – Александруполис. Дол допълни, че допитванията до хората са често използвана практика в европейските страни, включително и по много по-маловажни проблеми.

Той е на тридневно посещение в България и днес се включи в семинар в Бургас, организиран от евродепутата Румяна Желева на тема “Местно самоуправление”. На форума присъстваха кметовете на Бургас, Ямбол и Нова Загора – Димитър Николов, Георги Славов и Николай Грозев.

Жозеф Дол адмирира декларираната от кмета на Бургас готовност за носенето на местна и регионална отговорност. Той сподели част от френския опит в провеждането на референдуми. Сред обсъжданите теми бе и въпросът за сигурността в Черно море.

Председателят на ЕНП посъветва участниците в семинара от българска страна да се ползват от опита на Испания, Гърция, Португалия и най-вече Ирландия, като актуални примери за успешно икономическо развитие и ефективно усвояване на еврофондовете.