Връчиха наградиje от конкурса „Петя Дубарова”2008
Връчиха наградиje от конкурса „Петя Дубарова”2008 / netinfo

155 млади автори от цялата страна взеха участие в тазгодишното издание на Националния литературен конкурс “Петя Дубарова”. В Бургаската художествена галерия “Петко Задгорски” най-добре представилите се младежи получиха своите отличия. Зам.-кметът на община Бургас Ивелина Василева връчи голямата награда на 17-годишния Димитър Добриков за разказа му „Безплодни надежди”. Талантливият ученик отнесе като спомен от бургаския конкурс пластичен знак “Полет” – дело на Ненчо Русев. Той получи още диплом и парична премия. На церемонията присъстваха родителите на Петя Дубарова, сестра й Елица и утвърдени бургаски творци.

В раздел поезия на първите три места се класираха Мария Рангелова от Пловдив, Ася Владимирова от Перник и Петя Косева от Шумен. За стойностната си проза бяха отличени Ели Зарева от София, Явор Попов от Русе и Иво Темелков от Бургас.

Вече излече от печат сборникът „Петя – пристан зелен”, включващ всички отличени произведения.

Организатори на Националния литературен конкурс “Петя Дубарова” са Община Бургас, Дом-музей “Петя Дубарова”, списание “Родна реч”. Предстои провеждането на летен уъркшоп, който от 2002 г. традиционно съпровожда конкурса. Тази година той ще е на тема „Теория и практика на художествения превод”.