Уникална сграда по френски проект в „Супер Бургас”
Уникална сграда по френски проект в „Супер Бургас” / netinfo

 


Сграда от 1903 година, изградена със съоръжения като Айфеловата кула се използва като стар склад на територията на пристанище Бургас. Занемарената и забравена сграда ще бъде съхранена и обновена и ще бъде включена като емблематична в проекта „Супер Бургас". В момента постройката е в окаяно състояние, но с много добра конструкция и при осъществяването на втория етап от проекта „Зона за обществен достъп Бургас" ще започне нейното модернизиране.
„Убеден съм, че пред тази сграда ще бъдат направени много снимки, тъй като тя е особенно впечатляваща. Тя е изградена по френски проект", обясни арх. Петко Йовчев, чийто колектив разработи идейния проект.
"Супер Бургас", който предвижда градът да се отвори към морето, може да стартира още през май 2011 година, каза кметът на Бургас Димитър Николов.
Предвижда се да бъдат изградени две яхтени и пасажерски пристанища, учебен център за ветроходци, да се осигурят 5 000 паркоместа, модерен развлекателен център, крайбрежни алеи за разходки, модерни сгради. А по време на строителството му да бъдат разкрити над 2 000 работни места и близо 1500 други за поддръжката на новата инфраструктура.
Според изпълнителния директор на акционерно дружество "Зона за обществен достъп Бургас" - Павел Маринов има реална възможност проекта да бъде напълно завършен, при осигуряване на средствата за финансиране в рамките на 4 години. Общата му стойност е приблизително 559 милиона лева.