Българчетата от Чикаго са очаровни от Бургас
Българчетата от Чикаго са очаровни от Бургас / netinfo
Деца родно училище в Чикаго гостуваха на кмета на Бургас

Българчетата от Чикаго, които са на летен лагер в морския град, са очаровани от престоя си в Бургас. Това сподели директорът на "Малко българско училище" г-жа Живка Бубалова - Петрова на среща с кмета Димитър Николов.

Директорът на българското училище в Чикаго Живка Бубалова -Петрова  разказа още, че едно семейство вече си купи жилище в Бургас, а други две семейства също оглеждат недвижимите имоти в района.

Трудностите, които срещат в учебния процес зад океана са свързани най-вече с българските учебници, които не са адаптирани към нуждите на българчетата, живеещи в САЩ. Затова до момента имат издадени две авторски помагала и две, които са готови и предстои да излязат от печат през септември.

Другата съществена трудност е липсата на собствена сграда за училището, което е едно от най-големите зад граница с над 600 ученици и 60 преподаватели. В момента тече благотворителна кампания за събиране на средства за купуване на собствена сграда в Елк Гроув вилидж, която да служи за нуждите на МБУ, детска градина и български културен център.

Кметът Николов сподели, че връстниците им от Бургас също могат да помогнат с кампания за набиране на дарителски средства, с които да се подпомогне закупуването на собствена учебна сграда на децата в Чикаго. Той изрази надежда сътрудничество между училищата в двата града да продължи и да се организират още съвместни инициативи между децата тук и зад граница.

Летният езиков лагер в Бургас на учениците от Чикаго е част от подписаното в края на миналата година споразумение между Общината и "Малко българско училище" за ученически обмен с цел провеждане на езикови екскурзии или лагери, както и провеждане на различни съвместни събития.

До момента българчетата са посетили Община Бургас, училище "Св. Св. Кирил и Методий", остров Света Анастасия, туристически комплекс "Акве Калиде" и други забележителности в и около Бургас.