Свидетел срещу лихваря Донков: Заплаши, че ще ме смачка
Свидетел срещу лихваря Донков: Заплаши, че ще ме смачка / netinfo

„След подаването на иска от баща ми,  Донков каза, че ще ме смачка. Заплаши мен и  трите ми деца. Преместихме се в София, но и там негови хора ни намериха и заплахите продължиха. По същото време, баща ми беше пребит в Несебър. За да се спасим, решихме да заминем за Испания и  живяхме там 10 години”. Това са част от свидетелски показания срещу мастития бургаски лихвар Иван Донков-Бухала, задържан за извършване на лихварска дейност и финансови  сделки без разрешително. Над 50 са свидетелите срещу Донков до момента.  

Днес той поиска да му бъде изменена мярката за неотклонение „задържане под стража”. 48-годишният Донков е привлечен е като обвиняем по чл.252 ал 2 от НК във връзка с  алинея 1. чл.26.  от НК. Престъплението за което става дума се счита за особено тежко. По закон се предвиждат от 5 до 10 години затвор,  от 5 до 10 хиляди лева глоба  и конфискация на имущество.

Според прокуратурата, обвиняемият Донков е заплашвал с физическа саморазправа длъжниците си за да ипотекират собственост. След образуването на предварителното производство е продължавал да предоставя заеми. Има реална опасност да извърши друго престъпление, поради което прокурорът  настоя мярката да бъде потвърдена.

Тезата на защитата бе, че обвинението не е прецизирано по обем и квалификация. Поради което не е необходим и постоянен арест.

„В кориците на делото има писмени доказателства, които илюстрират, че Донков винаги е използвал законови способи за уреждане на отношенията си- изпълнителни листи, сезиране на съдия изпълнител, банкови разплащане чрез съдия изпълнител и други”, каза адвокат Стефан Константинов.  

„Нямам намерение да се укривам. Искам този процес да завърши по-бързо за да не съм в условията в които се намирам”,  заяви  пред съда Иван Донков.

Съдебния състав с председател Емилия Нашева обаче, не прие аргументите  на защитата и остави  Донков вареста.

В  зала имаше ужилени от дейността на Бухала  и граждани  пострадали от имотната мафия в града. Те заявиха, че изпращат петиция до министър председателя Бойко Борисов. Над 159 са подписите в подкрепа на искането за справяне с имотните измами  в града.