Собственици на бензиностанции: Държавата да плати за наблюдението на НАП
Собственици на бензиностанции: Държавата да плати за наблюдението на НАП / netinfo
Собственици на бензиностанции: Държавата да плати за наблюдението на НАП
36785
Собственици на бензиностанции: Държавата да плати за наблюдението на НАП
  • Собственици на бензиностанции: Държавата да плати за наблюдението на НАП

 


Държавата да плати разхода за онлайн системата за връзка между бензиностанциите и НАП. За това настояват недоволни собственици на малки обекти за продажба на течни горива в Бургаско. Инвестицията им излизала над 1000 лв., а не около 500 лв. както ги убеждавали през пролетта. Защо наблюдението от НАП да е за наша сметка, питат представители на дребния бизнес? По тази логика в КАТ като ни изпращат снимки за превишена скорост, освен глобите трябва да плащаме и видеокамерата на кръстовището и самата снимка, разсъждават хората. 

Много от тях подозират и злоупотреба с цените от страна на фирмите, които предлагат новия модул фискална памет. Разходът е еднократен, но по прости сметки за един обект стойността на фактурата за монтираното устройство към фискалните апарати, заедно с отчитането и пускането в експлоатация, е над 1000 лв., а за големите вериги излиза десетки хиляди.  

Всеки собственик на бензиностанции си избира фирма, от одобрените от МФ, специализирана в производство и поддръжка на електронни системи. С нея той работи от момента на пускане в експлоатация на обекта. Същата фирма изработва и модулите с новата памет, чиято цена и поддръжка разгневи част от бранша. Точно там е уловката, обясниха потърпевшите.

„Не мога да си сменя доставчика и да търся по- изгодна оферта за онлайн връзката, защото ще трябва да платя 5 хиляди лева наново за цялостното оборудване на електронните системи на бензиностанцията - техника плюс програма”, разказва Димитър Терзиев. По същата наредба, за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства, сме длъжни да имаме договор със сервиз за поддръжка на тези системи. Много често една единствена фирма в Бургас, Ямбол и Сливен е оторизирана да обслужва технически даден софтуер, което създава неудобства. 

„Малкият частен бизнес едва диша и се опитва да работи нормално. Ние не сме в тежест, а работим и си храним семействата. Нямаме избор и всичко платихме, при тия хайдушки глоби до 10 хиляди лв. с които ни плашат”, се жалват хората. И обясняват, че не са уведомени кога и как ще стартира системата, не са правени тестове и няма гаранция дали ще сработи веднага онлайн връзката.

Чуйте повече: