Иван Алексиев
Иван Алексиев / netinfo
Поморие с готов ОУП до края на годината
100493
Поморие с готов ОУП до края на годината
  • Поморие с готов ОУП до края на годината
В средата на месеца Поморие обяви открита процедура за изготвянето на Общ устройствен план на общината, включващ екологична оценка и такава за съвместимост. След като старият план беше отхвърлен с три отрицателни оценки за въздействие върху околната среда, днес от администрацията се надяват, че до края на тази година ще разполагат с нов. Темата коментира в интервю за "Дарик" кметът на Поморие Иван Алексиев.

- Реалистичен ли е срокът, който си поставяте?

- Ще направим всичко да приключим с изготвянето на Общия устройствен план на община Поморие. Липсата са такъв план доведе до много непланирано развитие на общинския център. Когато ОУП беше готов през 2007 година и предвиждаше добро планиране на зоните за застрояване, включително и тези, които са близо до морето, за жалост ръководството тогава и съветниците в Поморие го саботираха. Казвам го, защото беше така. Всички помним какво се случи година след това – през 2008 година, с бума на строителството. Ако зоните бяха регламентирани, нямаше да видим всички тези глупости, които се направиха по Черноморието. А и сега нямаше да коментираме последните безобразия, които се случват край морето. В първия ден, в който заех кметския пост заявих, че ще работя за изработването и приемането на Общ устройствен план на Поморие и на общината. Опитахме да адаптираме стария действащ план към новите условия тогава, но за жалост, корективът, който работеше по него, не беше съгласен. И поради тази причина получихме три отрицателни екологични оценки. Според тогавашното законодателство това означаваше, че този план не е функционален и няма никакво бъдеще. Поради тази причина приключихме с него и започнахме работа по нов. Мисля, че вървим в правилната посока. Смята, че е напълно възможно до края на тази година да имаме поне завършен устройствен план, на който му предстои само одобрение от националните експертни съвети по околна среда и този по регионално развитие към МРРБ.
 
- Очаквате ли да има недоволство срещу новия план, нови опити за саботаж?
 
- Недоволни определено ще има. Още сега мога да кажа кои ще бъдат те – онези недоволните, които спират развитието не само на морските общини и морския туризъм, но и развитието на страната ни като туристическа дестинация на четирите сезона. Това са т.н. „зелени“, които не са никакви зелени активисти. Те са активисти, платени, на едни външни организации. У мен се създава впечатлението, че те целят именно саботиране на развитието на туризма в България. И пак казвам – в четирите сезона. Ние имаме силен и развит морски туризма. През последните години обаче виждаме и един много динамично развиващ се планински туризъм. Как може в Австрия в момента да се изграждат ски писти, в Италия да се изграждат ски писти, а в нашето Банско не може? Проблемите идват оттам – ние даваме перспектива за развитие, само че някои от тези, които се наричат еколози, а в същото време не са никакви еколози, а работят само за пари с различни международни организации, спират развитието на всичко това. Е, питам тогава: нима нашето законодателство не е синхронизирано с европейското, нима нашите планове за управление на паркове и защитени зони, не са съобразени с европейските норми? Откъде ще дойде проблема в Поморие? Ами от Поморийското солено езеро. Една изключително атрактивна зона, важна не само за Поморие, но и за нашата страна, защото освен всичко друго, освен лечебната кал, тук зимуват изключително много птици. Може ли някой да допусне, че ние като морска община, която развива туризма и може да разшири „ветрилото“ на туризма с орнитоложки такъв например, ще си съсипем езерото? Каквото и да си говорим, тук става въпрос за интереси. И твърдения, че разни екологични организации биха стопанисвали тази територия по-добре от община Поморие, са пресилени. Абсурдно е! Едни хора искат ние да не можем да управляваме ресурсите си, за да може други територии извън страната да се развиват. Ние сме сериозна конкуренция. Така че очаквам проблемите да дойдат оттам – да забуксуваме с плана именно в раздел екология и по-точно оценката за въздействие върху околната среда. Ние ще се съобразим с всички изисквания на законодателството, но тези организации отново ще се намесят в нашия устройствен план, за да провалят една добра инициатива, защото в този план освен всичко друго е заложено и поморийското езеро. И след изготвянето на Общия устройствен план сме готови да направим и такъв за управление на езерото.
 
- Какви са плановете на общината в тази връзка?
 
- Поморийското езеро е много атрактивна зона. Преди няколко години подехме инициатива и успяхме да си спечелим стопанисването на тази територия. В същото време, една екологична организация продължава да стои тук.
 
- „Зелени Балкани“ ли визирате?
 
- Да. Всичко, което предприемаме като инициатива, се отхвърля от тях. Карали там кайт сърф, имало това, имало онова. Зимата обаче никакви ги няма. Ако има например пострадали птици, тях ги няма. Трябва ние да реагираме, защото е и наше задължение към този момент. Когато се замърси езерото казват, че общината отговаряла и трябва да осигури почистване, охрана. Уверявам ви, че работим сериозно за опазването на Поморийското езеро. Веднага след като ни беше предоставено за стопанисване, сключихме споразумение с Българска академия на науките за извършването на постоянен мониторинг. Според последните данни, които получихме се оказа, че езерото е започнало да променя част от показателите си. Установихме причината. В момента подготвяме проект, с който да разрешим този проблем. Веднага след изготвянето и приемането на Общия устройствен план на община Поморие сме готови да започнем работа по такъв за управление на соленото поморийско езеро.