/ dariknews.bg
Новата – с по-ясни правила и по-строг контрол
Поморие ще актуализира Наредбата за опазване на обществения ред в общината и залата нови правила, които да регламентират неуредени към момента отношения в нормативния акт. Целта е да има по-ясни правила и по-строг контрол. И най-вече ситхронизиране с действащото законодателство.
Предложението е на кметът Иван Алексиев, а докладната ще бъде обсъдена на следващата сесия на общинския съвет в града във вторник. Старата наредба е от 2000 година, а „ремонтът“ й е наложащ.. В новия документ, който ще бъде подложен на обсъждане, отпадат текстове, които противоречат на закона. „Към момента са налице многобройни изменения и допълнения, които създават значителни неудобства, както за общинската администрация и в частност служителите на звено „Обществен ред и сигурност“, така и за гражданите и представителите на бизнеса, което налага приемането на изцяло нова наредба“, се посочва в докладната.
Новата наредба забранява нарушаването почивката на гостите и жителите на Поморие от шум, звукови сигнали, високоговорители, мегафони, изстрели, гърмежи, музика, рекламирането на циркове, шоута, програми, туристически атракциони, плавателни съдове извършващи атракционна дейност и др. подобни в интервала от 14. 00 ч. до 16.00 ч. и от 23:00 ч. до 07:00 ч.

Тя задължава заведенията в близост до жилищни сгради, хотели и места за настаняванезадължително да бъдат шумоизолирани и категорично забранява, озвучаването на открити площи на заведения за хранене и развлечения разположени в жилищни зони и курорти за времето между 23. 00  и 07. 00 часа.

Забранява се използването на общински площи от певци, артисти, художници, улични музиканти и самодейци, с изключение в случаите, когато дейността им е съобразена с определените за целта търговски зони и след заплащане на такса според действащите тарифи за почасово, целодневно или месечно заплащане съгласно Наредбите на Общински съвет Поморие, се посочва в докладната.

И още няколко акцента:

-Забранява се рисуването на графити, знаци, фигури, рисунки по жилищни, обществени сгради, паметници на културата и др.

-  Забранява се къпането и влизането на хора и животни в градските фонтани.

- Забранява се и паркирането/поставянето на плавателни съдове с лош външен вид, които са разкомплектовани, със значителни повреди или които не са регистрирани в Регистър на плавателните съдове, по тротоарите, улиците, откритите улични паркинги и на други обществени места.

- Всички надписи на улици, площади, текстове на обяви и реклами се изписват на български език, след което могат да бъдат изписани и на латиница.