Положението в училище се затяга
Положението в училище се затяга / Веселин Максимов

Мерки за повишаване на сигурността в и около бургаските училища набелязаха на обща среща кметът Димитър Николов и директорът на Областна дирекция на МВР Калоян Калоянов. Те включват масирани проверки на охранителите там, на видеонаблюдението, продажбата на алкохол и цигари на непълнолетни, употребата и разпространението на наркотици и контрол на дейностите, свързани със сигурността на децата.

Проверките ще бъдат ненадейни, без предварително да бъдат уведомявани ръководствата на училищата. Полицията започва да проверява всички договори с наетите охранителни фирми. Ще се следи дали служителите им спазват задълженията си, имат ли адекватна реакция спрямо съмнителни лица или при случаи на агресия в училищните дворове и дали осъществяват професионално охранителна дейност в учебните заведения.

Повод за тези проверки са получените сигнали в Община Бургас, според които в много от училищата охранителите играят ролята на портиери, вместо на служители, които бдят за сигурността на децата. В част от проверките се включват и представители на РЗИ Бургас, които съвместно с полицията следят продават ли се алкохол и цигари на непълнолетни в заведенията и търговските обекти.