Поход срещу  тричането организират във Фейсбук
Поход срещу тричането организират във Фейсбук / sxc.hu

80 души са заявили до днес следобед във Фейсбук, че ще участват в похода срещу „тричането" в странджанското село Бродилово. Инициативата се организира в социалната мрежа под надслов „Да спрем варварския обичай тричане!". Групата планира да наблюдава дали ще се изпълни обичая и заявява, че няма намерение да влиза в конфликт в местното население.

" Искаме единствено да се уверим, че тази жестокост няма да се повтори отново , защото миналата година, въпреки заповедта - забрана на кмета, тричането се състоя", споделят инициаторите на събитието. "Мирен поход", така е обявена проявата във Фейсбук. Тя ще е на 25 февруари /събота/, а сборния пункт е в 8.00 ч. на бензиностанция Лукойл, на изхода от Бургас - посока Царево.

Тричането" на кучета е обичай характерен за Източна Тракия, сочат етнографските източници. Най - вероятно той е повлиян от южната ни съседка Турция. В днешно време „бесенето" на кучета, както още се нарича, е характерно само за село Бродилово. Обичая се прави по Кукеровден. Вярва се, че с тези действия се прогонват болестите и злите сили.