Пак затвориха плажа в Лозенец
Пак затвориха плажа в Лозенец / netinfo

РЗИ Бургас отново затвори плажа в Лозенец. Забраната е временна и важи за целия централен плаж от спасителен пункт №2 на юг. Двете проби на морската вода - от 24 и 25 август, взети от четири пункта в зоната за къпане, са показали стойности на бактериите над допустимите. Затова РЗИ постанови: зона за къпане - морски плаж „Лозенец-Централен" крие риск за здравето на къпещите се, поради което е наложена временна забрана за къпане до отстраняване на констатираното нарушение и получаване на 2 последователни анализа на водата, съответстващи на изискванията.
За спасителен пост № 2, 3 и 4 пробите показват съответствие с изискванията на Наредба № 5. Къпането на север от спасителен пост № 2 е разрешено. РЗИ-Бургас продължава да следи качеството на водата за къпане на спасителен пост № 1 и 2, за което ще информира периодично заинтересованите.
Хотелиерите в Лозенец заявиха, че още при появата на проблема преди седмица рязко са спаднали резервациите. Има и много отказани. "Сега селото е празно като след 10 септември. Никой не се обажда. Хотелите са пусти", казват те. Местните се притесняват, че няма да могат да изплащат кредитите си и ще фалират заради забраната туристите да се къпят в морето. Те не са оптимисти и за следващия сезон.