Областният управител на Бургас Пламен Янев отправи покани към три общински и две частни фирми за събарянето на незаконните сгради в лесопарк "Росенец".

На втората обществена поръчка, обявена от държавата преди месец, отново не се яви нито един кандидат, макар че сумата за събарянето бе значително увеличена, съобщиха от Областна администрация.

Министър Гвоздейков: Държавата не дължи пари за прекратената концесия на „Росенец“

Затова администрацията следва процедурата по закон, а именно чрез отправяне на директни покани към строителни фирми.
 
Писмо-покана за сключване на договор е изпратено до три бургаски общински фирми, чийто основен предмет е строителство - „Чистота“ ЕООД, „Бургасинвест“ ООД и „Благоустройствени строежи“ ЕООД.

Покана е изпратена и до две частни строителни фирми, които са проявили интерес към обществената поръчка, но не са подали документи за участие в нея.
 
„Тези сгради в "Росенец" са ярък пример за корупция и усещане за „завладяна държава“, затова доведоха и до мащабни протести през лятото на 2020 г. Държавата е обявила необходимите законови процедури за събарянето, издействахме и увеличение на сумите, които са осигурени и фирмата-изпълнител ще ги получи“, коментира Пламен Янев.

Поканите до общинските фирми в Бургас той мотивира с факта, че незаконното строителство е на територията на Община Бургас и именно тя е отговорна за премахването, ако собственикът на имота не го направи. „Силно се надявам да покажем, че не толерираме беззаконието не само на думи, а и чрез дела“, допълни областният управител.
 
Стартира процедурата по прехвърляне на „Росенец“ към държавата

Предмет на процедурата е премахване на триетажна масивна сграда и преместваем обект за охрана, обявени за незаконни със заповеди на Община Бургас. Те се намират на плажа в местността "Отманли" и към момента не се използват.

След протестите през 2020 г. Община Бургас назначи проверка, която доказа незаконното строителство, но не успя да установи извършителя. И двете сгради попадат в държавни терени, затова според нормативните изисквания премахването им трябва да организира държавата.

На първата обявена обществена поръчка през 2021 г. не е подадена нито една оферта. Към днешна дата сумата е увеличена от 68 200 лв. на 166 422,80 с ДДС. Остойностяването на дейностите по събаряне и разчистване на терена и за двете обществени поръчки е извършено от бургаската общинска фирма „Чистота“ ЕООД.