/ Пресцентър
Областният управител Вълчо Чолаков честити днешният празник на всички в емоционално обръщение до местните медии. Публикуваме пълния текст на посланието без никаква редакторска намеса:

„Уважаеми  учители, писатели, културни дейци, журналисти, 
Уважаеми съграждани,
 Честит празник на българската просвета и култура и на славянската писменост. 24 май е една по-специална дата в празничния календар на страната ни, ден, в който до всеки един от нас достига важното послание, че именно писмеността е тази, която носи културната памет на човечеството. И ние българите имаме привилегията да съхраняваме и предаваме миналото и опита си с наши собствени букви. 
 
Спомнете си последното си пътуване в чужда държава и колко приятно е усещането, когато потопен от водовъртежа на случки, нови места и хора видиш надпис на кирилица, чуеш някой около до теб да произнася думи на твоя роден език. Мигновено двама напълно непознати биват свързани от една нeвидима нишка на обща история, общ дом, общи език и  писменост.
 
Спомнете си радостта от първите букви, които сами изписахме, двойно по-голямата когато това го направят децата ни. Българският език живее и остава благодарение на братята Кирил и Методий.  Живот, който днес ние имаме дълг и отговорност да съхраним, за да предадем на децата си. И нито една трудност, която срещаме по пътя си не може да бъде оправдание да не го направим.  ЧЕСТ. ДОБРОТА. СЕМЕЙСТВО. ДОМ. РОДИНА. АЗБУКА. Букви, които бележат принадлежността ни, смисъла, важното.
 
Уважаеми дами и господа посветили живота си на словото и на просветната дейност,
Днес повече от всякога е необходимо да научим децата си да  владеят езика и писмеността ни по безкомпромисен начин – чист, книжовен. Да бъдат част от глобалния свят с ясната представа кои са, какви са корените им, какво народът ни е дал на света. В потока от диалекти, жаргони, неправилна реч сме длъжни да се замисляме за красотата на езика ни, за силата и мощта, която той носи. Това е мисия и се прекланям пред Вашия труд и избор.
        
ВЪЛЧО ЧОЛАКОВ
Областен управител на област Бургас
24 май 2018“