Нова находка доказва, че Созопол е бил наш през XІV в.
Нова находка доказва, че Созопол е бил наш през XІV в. / netinfo
Нова находка доказва , че Созопол е бил наш през 14в.
47675
Нова находка доказва , че Созопол е бил наш през 14в.
  • Нова находка доказва , че Созопол е бил наш през 14в.

През XІV век Созопол и селищата на юг до Ахтопол са били български, а не във владение на Византия. В това са убедени археолозите, които преди два дни намериха уникална монета в новооткритата средновековна църква на входа на морския град. По време на разкопки в централната зона на храма в Созопол специалистите се натъкнали на находката.

Монетата е от мед със сребърно покритие и печат. На нея има монограма на цар Иван Шишман и изображение, свързано с християнските владетели от другата страна. 
По думите на Цоня Дражева, директор на РИМ досега се е считало, че южното Крайбрежие е останало под властта на Византия още след походът на византийския пълководец Михаил Глава през 1300 г.


"Сега виждаме, че вероятно при Теодор Светослав /1300 - 1322/ със сигурност Созопол и териториите са принадлежали към България. По-късно те отново са върнати от Иван Александър /1331-1371/ и поне до неговия наследник Иван Шишман /1371-1395 / районът до Ахтопол е българска територия, която се бори срещу Османската империя", обясни още Цоня Дражева, която е начело на екипа за проучванията в Созопол.

Чуйте повече за новото археологическо откритие: