/ netinfo
150 000 000 лева излязоха от касите на фирми от Бургас, Ямбол и Сливен, след продължила малко повече от два месеца контролна кампания на местното поделение на НАП. Тя беше срещу компании, посочили във финансовите си отчети значителни суми в брой.
 
На 61 дружества от областите Бургас, Ямбол и Сливен бяха възложени проверки и ревизии, а десетки други от региона получиха предупредителни писма. В резултат на това значителна част от тях коригираха финансовите си резултати за миналата година или декларираха, че са изплатили дивиденти.
 
До края на тази година всяко лице, което доброволно признае допуснати счетоводни и данъчни отклонения при касовата си наличност, ще получи възможност за корекция на вече подадени данни без да му бъде възлагана проверка или ревизия, обещават данъчните.
 
През следващата година обаче на дружествата, които продължават да твърдят, че разполагат с големи суми на каса ще бъдат извършени инвентаризации на наличните средства и, при необходимост, проверки или ревизии.
 
От приходното ведомство коментираха на база резултатите от проверките, че стотиците милиони левове, които са били вписани във финансовите отчети са нереалност, а в по-голямата част от случаите е ставало дума за непозволени счетоводни операции и скрито разпределение на печалба.