Лувър Созопол
Лувър Созопол / netinfo
Изложба „Аполония Понтийска - по стъпките на археолозите” ще представи уникална експозиция с артефакти от колекции от Лувъра и български музеи. Официалното откриване е на 27 юни от 18.00 часа в Археологическия музей в Созопол. Изложбата е организирана от Министерството на културата и Община Созопол и е посветена на 15-та годишнина от българо- френската археологическа мисия в Созопол. Изложбата, посветена на древния град Аполония Понтийска, ще бъде показана най-напред в археологическия музей на древния град. В нея ще бъдат събрани за пръв път предмети, съхранявани в музея Лувър, и експонати от фонда на созополския музей. Впоследствие, експозицията ще се развие в голям формат в Националната художествена галерия в София  през есента на 2018 г.
 

Лувър Созопол
netinfo

В Созопол, тя ще заеме двете големи зали на втория етаж, където изложените предмети ще влязат в диалог с постоянните експонати на музея. Още на партера, публиката ще види колекция от стели и други обемисти находки, сред които реконструиран детски гроб. Тези мащабни експонати ще поставят посетителя „в кондиция” за първите му стъпки, осветени от емблематичната фигура на барон Александр Дегран – пръв археолог на Аполония, която ще посреща публиката зад първата витрина и ще я приканва да се изкачи на горния етаж, където архивни материали, редом с находки от разкопките на А. Дегран, произхождащи от Лувъра и от Инститю де Франс, ще възстановят началната фаза на археологическите проучвания в Созопол.

До тях, две стенни витрини с голям размер  ще позволят групирането на многобройните предмети, открити в ритуалните ями около храма, представени тук на различни нива, за да бъдат по-близо до погледа на посетителя. Това ще му даде възможност интуитивно да прозре как жителите на Аполония извършвали жертвоприношения в чест на Бога-закрилник на града. В дъното на витрината ще бъдат групирани за пръв път фрагменти от изключително красивия орнамент от печена глина, който украсявал храма на Аполон, а разположените в центъра на залата витрини с по-малки размери ще представят отделни „водещи” експонати на изложбата, като изящната бронзова статуя на бог Пан, съхранявана в Лувъра, или предмети с посвещения към Бога.
 

Лувър Созопол
netinfo

Във втората зала ще се помещават три секции, развити в две обемни стенни витрини и четири други, поместени в центъра на пространството. Това ще позволи експонатите да влязат в диалог по основни теми, съответстващи на ежедневния живот на жителите на Аполония. Чрез близостта на сходни предмети, подредени хронологично, сценографията се стреми да осигури незабавно отгадаване на епохите и техните характеристики. Женският свят ще бъде пресъздаден около изящни предмети – съдове за парфюми, кутии за накити, украшения – разположени върху няколко поставки на различна височина, с цел формиране на индивидуализирани ансамбли. Насреща, светът на мъжете и този децата ще изпълва изцяло остъклени витрини, позволяващи на публиката да се любува от различен ъгъл на триизмерни предмети, изработени най-често с изключително фина украса. По същия начин ще бъде представен културният облик на града, илюстриран с фигури на акробати, актьори и музиканти, редом с антични музикални инструменти.

Последната част от експозицията ще представи некрополите - първи паметници, разкриващи се пред пътниците, прекрачили стените на града и покрай пътищата, водещи до територията в границите на нашите проучвания. Внушителни експонати ще позволят на посетителя да проследи, век след век, развитието на ритуалите и обичаите на жителите на Аполония, преди нашествието на генерал Лукулус, който насилствено причислява града към провинциите на Рим. Това събитие бележи продължителна пауза в историята, довела до възшествието на нова аристокрация, чиято самоличност се изяснява от последните археологически открития в околностите на Созопол. След края на посещението на първия етаж, публиката ще може да продължи визитата, било като разгледа експонатите от фонда на музея, изобразяващи по-късни периоди на средновековието и модерния свят, създаващи връзка с настоящата реалност на Созопол, било като се върне на партера, където отново ще се озове сред експонати, произхождащи от разкопките в Созопол, преди, на излизане от музея, да открие пейзажа на остров Свети Кирик, където през античността се издигало светилището на Аполон.
 

Лувър Созопол
netinfo

Тази разработка, чието начало бе положено в археологическия музей в Созопол, се развива успоредно в Софийската Национална галерия. Става дума за тясно сътрудничество между директорите на музеите, археолозите-куратори, архитекта-съветник на Лувъра, архитекта проф.Мирослав Богданов и дизайнера Теодор Лихо, подпомагани от съответните екипи. Целта е да се да се съчетае експертизата на музея Лувър с таланта на Софийската художествена академия, в рамките на общ проект, даващ материално изражение на споразумението за сътрудничеството между музея Лувър и Министерството на културата, подписано през 2011 г. и подновено през 2016 г.