Созопол
Созопол / netinfo
На 18 юни в Културния център на Созопол се открива 7-та Международна конференция по картография и географски информационни системи (ГИС). Тя се организира от Международната картографска асоциация (ICA), Българската картографска асоциация (БКА) и УАСГ – София в сътрудничество с Община Созопол и съорганизатори Военно-географската служба към Министерство на отбраната и Българският червен кръст. Проявата се провежда под почетния патронаж на Цвета Караянчева, председател на НС на Р България. В Созопол се очакват повече от 200 представители от над 30 държави.

Подготвяйки се за домакинството на престижния форум, Община Созопол възложи изработката и ще представи първата съвременна едромащабна туристическа карта, която е и единствения сертифициран картографски продукт за българска черноморска община. Картата разкрива туристическия потенциал на всички населени места в общината, най-вече в Странджа планина, а не само в общинския център.

Тя е двулицева, билингва (на български и английски), издадена като дипляна в тираж 6000 броя, както и в стенен вариант, предназначен за рецепции на хотели и обществени места. Екземпляри от картата-дипляна ще бъдат предоставени на участниците в Международната картографска конференция, а след Созопол се очаква тя да бъде представена и във всички държави, членуващи в ICA.

Осъществяването на този пилотен проект позволява да се пристъпи към изработката на нов тип съвременни едромащабни професионални туристически карти за българските черноморски общини. Община Созопол ще представи новата си карта на 14 .06.2018 т. от 11.00 часа, в зала Киновидеоклуб на НЧ „Отец Паисий” -гр. Созопол.