Храм „Св. великомъченик Теодор Тирон“
Храм „Св. великомъченик Теодор Тирон“ / netinfo
Бургаският зограф Климент Атанасов приключи четири-годишната си работа по възстановяването на стенописите в старозагорския храм „Св. великомъченик Теодор Тирон“. След дълга и трудна реставрация вратите на Божия дом бяха отворени за миряните със Заупокойна Божествена света Литургия в началото на месеца. Църквата в парк „Аязмото“ е единствената у нас, която разкрива православните сцени с мозаечна стенопис. Храмът е изографисан с миниатюрни квадратчета, съставящи повече от 35 изображения.
 
Първото изографисване е започнало през 1942 година по невиждан до тогава метод. Работата на известния български иконописец от белоемигрантски произход проф. Николай Ростовцев е продължила повече от три години. Стенописите се явяват пантеон на православните r български светци

Храм Св. великомъченик Теодор Тирон
netinfo

„Това беше изключително предизвикателство за мен – най-трудната реставрация, която съм правил. Стенописите са от съвсем малки квадратчета – сантиметър на сантиметър. Над 70% от всички 80 светци са български. Виждаме Св. Георги Софийски, Злата Мъгленска, Св. Петка. Народните носии, с които са изобразени също са нововъведение. Една от основните сцени в храма е покръстването на Св. цар Борис-Михаил. Има легенда, която твърди, че покръстването е станало в района на църквата. Под нея има, сочат преданията, свещена вода“ каза пред „Дарик“ Климент Атанасов.
 
В творческата си биография той е реализирал реставрацията на почти 20 църкви, става част и от екипа, работил по Софийската синагога. По стенописите в храм „Св. великомъченик Теодор Тирон“ е работил сам, на места на цели 12 метра височина.
 

Храм Св. великомъченик Теодор Тирон
netinfo

„Технологията е мокро фреско. Опитах се да се доближа максимално до оригиналните изразни средства. Самите старозагорци бяха доста скептично настроени. Не вярваха, че ще успея да запазя и съхраня характера на живописния слой. При тържествената литургия за отварянето на храма ме посрещнаха с аплодисменти. Беше малко смущаващо, защото знаем, че в църква не се ръкопляска. Изненадах се, не съм очаквал такова отношение. Непрекъснато идваха да проверяват как се справям с реставрацията. И съвсем по възрожденски ми носеха ракия, питки, сланинка, различни мезета. Благодаря на всички хора, на всички мои нови приятели от този край“, сподели Атанасов.  
 
За работата си по храмовите стенописи той е получил грамота от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан.