Камери и паник бутони в новите автобуси и тролеи
Камери и паник бутони в новите автобуси и тролеи / netinfo

С видеонаблюдение и паник бутони ще се оборудват всички автобуси и тролейбуси. Освен вътрешни, ще има и външни камери по превозните средства, които да заснемат движението.
Камери ще бъдат монтирани и на 216 спирки на градския транспорт, както и електронни табла, които ще показват след колко минути пристига чаканият автобус. Таблата ще са свързани с GPS на автобусите, което ще осигури контрол върху точното изпълнение на разписанието. Екрани ще има и в превозните средства. От тях пътниците ще получават информация за маршрута, следваща спирка, важни съобщения. Предстои въвеждането и на електронната билетна система със смарт карти. Тя ще дава възможност с един билет да се ползват няколко линии.
През миналата година бяха инсталирани първите 6 стационарни фиксирани камери на ключови кръстовища в града. Те са с висока резолюция и обхващат всички пътни платна. Имат вградена функция за засичане на движение, разпознаване, филтриране на събитията и подаване на сигнал към диспечера - например при забравен багаж, резки движения, прояви на вандализъм.
Монтирана е и обзорна камера с обхват 360 градуса на Централна автобусна спирка. Тя се управлява с джойстик от трафик центъра, има функция за запомняне и повтаряне на движение. Обзорни камери ще бъдат поставени на още 8 кръстовища, а стационарни - на други 23 по маршрута на бързата автобусна линия.
В следващ етап от оборудването на "умните кръстовища" в града предстои надграждането им с индуктивни мрежи, които позволяват преброяване на трафика и автоматично регулиране на светлинните сигнали, с цел избягване на задръстванията.
Идеята е Трафик центърът да управлява електронно уличното осветление, системата за управление и ранно оповестяване на бедствия, системите за контрол и управление на качеството на въздуха и др. В близко време центърът ще управлява не само трафика, но и цялата градска среда.