Вековно дърво в Странджа
Вековно дърво в Странджа / netinfo
Осем вековни дървета в Странджа да бъдат защитени, предлагат от дирекцията на Природния парк. Екземплярите странджански дъб от карстовата и лонгозната форма се намират в горите на горските стопанства Звездец, Малко Търново и Граматиково. От ПП „Странджа“ вече са изпратили официално искането до РИОСВ – Бургас.
 
Оттам обясниха, че въпросните видове представляват източник на генетичен материал за запазване на странджанския дъб и събиране на семена за извършваните залесявания в дъбовите гори. Това изисква най-представителните от тях да бъдат поставени и под защита на Закона. Досега на територията на Странджа има защитено едно вековно дърво от лъжник в горите на ДГС Звездец и една  защитена местност „Батака” за запазване на местообитанието му.
 

Руснаците се местят от морето в Странджа. В Малко Търново е очень хорошо


Странджанският дъб е представител на понтийско-евксинската флора  с единствено разпространение за територията на България – в Странджа. Странджанският дъб носи народното наименование лъжник поради неговата прилика с други наши дъбове – по листата прилича на източния горун, по кората – на цера, по жълъдите – на летния дъб. Счита се че е древен вид и родоначалник на останалите наши дъбове.