Логопедът Милева Владкова в в рубриката По-здрави с Дарик Югоизток
Логопедът Милева Владкова в в рубриката По-здрави с Дарик Югоизток / netinfo
Експертът Милева Владкова за неразривните връзки в семейството
Има ли равен знак в чувствата на децата към мама и татко?
92848
Има ли равен знак в чувствата на децата към мама и татко?
  • Има ли равен знак в чувствата на децата към мама и татко?
Неразривната връзка между майката и детето. Има ли предел тя? Можем ли да говорим за еквивалентност когато става дума за връзка между майка и дете, и тази между баща и дете, една и съща ли е връзката и в двата случая. Завесата по тази деликатна, но доста коментирана тема повдигна в рубриката "По-здрави с Дарик Югоизток", логопедът Милева Владкова от ДКЛЦ "Бърбарон". 

По думите й, първата и най-съществена връзка, която дава плод на любовта и привързаността между майката и детето е в първите месеци след раждането. Най-общо възпитанието и формирането на отношенията и притесненията при хората започват още в утробата и много от тях се формират, докто си мислим, че детето е малко, нищо не помни и нищо не разбира.

"Психолозите определят този период като: ,,незапомнен и едновременно незабравим''. Ние на несъзнателно ниво успяваме да си припомним случилото се, но и не можем да го забравим, защото преживяването буквално е внедрено в организма ни, белязало е нашите спомени с памет. Неразривната връзка между дете и майка е такава благодарение на този хормонален коктейл от и прилив на палитра от емоции, които преминават както през майката, така и през детето. Това усещане е най-подсилено особено при естественото раждане, когато при майката и в детето имат в мозъка си наситено количество от хормони, като окситоцин и ендорфин са в по-високи нива на присъствие в тялото. Това състояние е известно още като импринтинг", обяснява специалистът.  

Според Милева Владкова, ласките и прекараното време с детето му дават едно усещане за сигурност, уют и безрезевна любов. А когато настъпи и момента да се включи и таткото в рутинните задължения и занимания с бебето и/или детето настъпва едно известно суетене и объркване. "Това е така, защото първоначалното вълнение и експлозия от емоции взема превес над разума и целенасочените действия от страна на родителското тяло, бащата. Връзката на детето с майката е различна от тази с бащата. Това обаче в никакъв случай не означава, че важността и ролята на бащата в отглеждането и възпитаването на бебе-дете-подрстващ е по-маловажна и ненужна, напротив", допълва Владкова.
Повече по темата, чуйте от логопеда Милева Владкова в звуковия файл: