Христос от пясък  направиха затворници  за Коледа
Христос от пясък направиха затворници за Коледа / sxc.hu
Христос от пясък направиха затворници за Коледа
36464
Христос от пясък направиха затворници за Коледа
  • Христос от пясък направиха затворници за Коледа

 

Извънредно свиждане, допълнителни колетни пратки и празнично меню ще донесе Дядо Коледа на лишените от свобода в Бургас тази година. Добрият старец не присъства на празничното тържество в затвора, но е обещал коледните бонуси и допълнителна кръжочна дейност през годината, за да не скучаят затворниците.

Над 160 осъдени изпълниха залата за занимания и концерти в институцията за изтърпяване на наказанията в Бургас. И тази година празничната затворническа програма бе микс от изпълнения на 12 талантливи осъдени от клуб „Музика” и ученици от бургаското училище "Димчо Дебелянов”. Група коледари, основно роми, посрещна гостите с празнична молитва, а станеникът изпрати коледарска благословия към публиката. Двучасовият концерт беше воден от Наско Цанов, осъден за кражба ветеринар от София, който с лекота се успяваше да овладее емоциите на съкилийниците си. Типично по възрожденски приом женските роли бяха поделени между мъжете и театралните скечове на фолкпесни бяха най-аплодирани. С тигрова рокля, сребърни обувки и обици "Ивелина" отнесе най -много дюдюкания и шегички от колеги. Залата гръмна и всички станаха на крака при изпълненията на хитовете на Слави „И без теб”, на Панайот Панайотов „Шопкиня” и на Веско Маринов „Рожден ден”.

Портрет на Божия син от пясък и строшени мидички и морски камъчета са изработили за Рождество лишени от свобода, обясни Калина Арабаджиева, началник сектор СДВР. Група от 6-7 човека майстори платна по този начин и освен на Исус Христос за Коледа са направили и портрет на Левски. По традиция коледната украса по етажите и в двора на затвора също е дело на сръчните членове на клуба „Палитра”. Три живи елхови дръвчета радват затворниците тази година.

Здраве и отпуски си пожелаха мнозина от осъдените. „Моята приятелка ме чака, всяка седмица идва да ме види. Ако е рекъл Господ ще имаме и дете”-обясни един от самородните таланти зад решетките.

Малко преди коледния концерт по решение на ръководството предсрочно бяха освободени 4-ма от затворниците в Бургас.

Чуйте част от празничната атмосфера и още информация за ежедневието на осъдените от Калина Арабаджиева, началник сектор СДВР в затвора Бургас