Топгримьорът Пролетина Джамбазова в "ЛаМалена" по Дарик
Топгримьорът Пролетина Джамбазова в "ЛаМалена" по Дарик / Дарик радио Бургас
Топгримьорът и преподавател Пролетина Джамбазова за ежедневния и за сценичния грим и с няколко съвета за желания ефект
Превъплъщения със сценичен и ежедневен грим от Пролет
95775
Превъплъщения със сценичен и ежедневен грим от Пролет
  • Превъплъщения със сценичен и ежедневен грим от Пролет
„Дори един щрих може да подмлади човек или да го състари, но това се изучава по време на курсовете за сценичен грим. Важно е да се знае как анатомично се променя лицето при остаряването. Как и къде се появяват видовете бръчки, отпускането на определени части от лицето“. Това коментира в рубриката "ЛаМалена" по Дарик Югоизток топгримьорът Пролетина Джамбазова. Тя е експерт по грим, художник, преподавател по сценичен грим, заминава се професионално и с маникюр, област, в която предстои да отвори и специализирана школа в Бургас. По думите й, за да правиш сценичен грим важно условие е да си художник. "Самият грим означава образ на някой друг. Актьорът трябва да бъде превъплътен. Творческата работа е важна, но и познанията също. Сценичният грим е различен от ежедневния, въпреки че много техники и продукти днес се използват и в двата случая.
Скулптурирането на лицето
Това е много стар похват в сценичния грим, който напоследък става все по-популярен и използван в ежедневието, но понякога по неправилен начин. Лицето на всеки човек е уникално и коректорите и фон дьо тена трябва да се съобразяват с конкретните специфики на кожата. Най-добрият вариант за избор на основния цвят е съчетанието от различни тонове на два продукта, например.
При коригирането на несъвършенствата по лицето е редно да се съобразим, че студеният цвят се прикрива добре с топъл. Например, тъмните, сини сенки под очите се прикриват с
розов коректор.
Жълтият цвят,
когато смесваме различните цветове и тонове придава естрествения вид на кожата.
Въпреки, че щрихите за младост и старост са свързани най-вече със сцената, топгримьорът обърна внимание и на прилагането на
грима в ежедневието,
който понякога също може да предаде при невнимание или незнание ефектът на състаряване, вместо да разкраси. „Понякога това става, когато дамите нанасят руж върху скулите си, но не съобразяват местата за нанасянето му и той може да ги състари. Например с възрастта лицето увисва и ружа трябва да се нанася по-надолу. В момента е актуално да се акцентира върху скулите, най-често розов руж и бронз. Всичко зависи от стила на дамата.
Перлените сенки пък е желателно след 30-та година да се избягват,
защото подчертават бръчките в определени етапи от деня. В момента е особено актуален като продукт за подмладяване, разкрасяване, скулптуриране на лицето хайлайтър. Но при неправилно нанасяне под очите
Хайлайтърите
могат да състарят или да направят така, че лицето да изглежда гротеска. С този иначе хубав продукт трябва да се работи внимателно, за да поставя деликатен акцент върху предимствата на лицето, а не да подсилва дефектите.
За спецификите на сценичния грим, играта със светлината и грима в живота, чуйте повече от професионалиста Пролет Джамбазова в звуковия файл: