Готвят продажбата на Военния санаториум в Поморие
Готвят продажбата на Военния санаториум в Поморие / Снимка: Лалка Димитрова

Министерството на отбраната подготвя закриването на Болницата за долекуване и продължително лечение и рехабилитация (Военния санаториум) в Поморие. За това сигнализира днес депутатът от БСП Атанас Зафиров. В лечебното заведение има 70 души медицински персонал, годишно оттам минават по 3000 пациенти, сред които военнослужещи, ветерани от войните, военноинвалиди, офицери, старшини, сержанти от резерва.

В работна група са обсъждани са три варианта за съдбата на санаториума. Първият - закриване и уволнение на персонала, и предоставяне на сградния фонд на Министерството на отбраната, което на практика означава продажба, преобразуването в търговско дружество или създаването на публично-частно партньорство. Според Зафиров най-вероятен е първия вариант, като „се посегне на тази придобивка с нечисти ръце".
„Ще извадя необходимите факти и документи, че за болницата се готви решение, което не кореспондира в морала", обяви той. „Най големият проблем е, че ще оставим ветераните и военноинвалидите без адекватно лечение, защото само тази от всички останали болници на МО, се лекуват заболявания свързани с опорно - двигателния апарат и периферната нервна система", подчерта Зафиров. Необходими са около 500 000-700 000 лева, които биха позволили на болницата да продължи да изпълнява своите социални функции. „Проблемите на тази болница не са малки, но не са и нерешими", каза народният представител.

Военният санаториум е изключително апетитна хапка. Става въпрос за 7,5 дка на морския бряг. През 1934 година теренът е дарен на Анхиалска община с указание именно там да бъде изградено лечебно заведение. В случай, че парцелът бъде продаден, ще се наруши волята на дарителя.