ГЕРБ със  здравна програма за Бургаската болница
ГЕРБ със здравна програма за Бургаската болница / netinfo

Трима представители на ГЕРБ – Бургас участваха в кръгла маса за Националната здравна политика на партията, която се проведе в Пловдив на 26 октомври. Областният председател Димитър Бойчев, вр. и. д. областен секретар Стоян Гюзелев и общинският съветник д-р Галя Милева се срещнаха с експерти и поставиха въпроса с проблемите на най- голямата болница в Бургаска област- МБАЛ Бургас.

Пария ГЕРБ ще изготви и приеме нов Закон за лечебните заведения със съответните подзаконови нормативни актове към него. Така в цялата страна пациентите ще имат качествено и достъпно медицинско обслужване. Ще бъде решен въпросът със собствеността върху лечебните заведения и определяне на субектите на тази собственост.

На кръглата маса присъстваха и синдикалните лидери д-р Константин Тренчев и д-р Желязко Христов. С тях беше обсъдено осигуряването на адекватно финансиране на болничните заведения и удовлетворяването на справедливите искания на медицинския персонал, което ще се отрази върху качеството на болничната помощ. Със синдикалните лидери беше обсъден и друг проблем, който бе поставен пред местните лидери на ГЕРБ. Веднага след исканата смяна на борда на МБАЛ- Бургас служители сигнализираха, че директорът д-р Боян Будаков води преговори със синдикатите за съкращения на персонала. Масовите уволнения се налагали, за да увеличат със 100 лева заплатите на останалите служители в болницата. Този въпрос ще бъде проучен от националните ръководства на синдикалните организации.

Националната здравна стратегия на ГЕРБ включва регламентиран пазар на здравните услуги в болниците /държавна, общинска и частна собственост/ и премахване на неофициалните плащания.

Единен електронен регистър ще бъде въведен за здравноосигурените лица, а така българите ще ползват електронна здравна карта, която ще важи за целия Европейски съюз.

ГЕРБ ще изготви и приеме Закон за защита на пациентите.