/ netinfo
Фестивалът „Несебър без граници“ за четвърта поредна година даде възможност на хора с увреждания да покажат, че за изкуството граници и ограничения няма.

Над 200 участници от България, Казахстан, Русия дадоха израз на порива си към красота в различни сценични изкуства на  амфитеатъра в старинния град. По време на официалното откриване кметът на Несебър Николай Димитров подчерта, че тази инициатива е едно от важните събития в културния календар на общината и  доказва, че силата на духа е над всичко.

Той заяви, че фестивалът с всяка изминала година придобива все по-голяма популярност и намира нови и нови съмишленици. Любов Дудченко, председател на Организационния комитет на фестивала и един от инициаторите на форума, приветства присъстващите и изрази благодарност към всички, особено към Община Несебър, за широката и безрезервна подкрепа към тази благородна инициатива. Радостина Пирева директор на дирекция  „Социални грижи и услуги“ към Община Несебър - прочете поздравителен адрес от  председателя на НАСО - Георги Георгиев.

В продължение на два дни участниците дадоха израз на  своя талант и умения  на сцената на амфитеатъра и най-добрите бяха отличени, след като бяха оценени от жури в състав: на журито - Димитър Йорданов, председател - завършил е Музикалната академия в Пловдив, диригент, музикален педагог и художествен ръководител на ВГ „Морски звездички“ към ОДК-Несебър; и членове - Людмила Герова  от София, диригент на камерна капела „Полифония“, дългогодишен музикален продуцент на вокалната музика в националното радио и певица с концертна дейност; Светлана Коротких, ръководител катедра "Социална и културна дейност" в Двореца на учащата се младеж в Санкт Петербург.

Целта на фестивала „Несебър без граници“ е да улесни процеса на социална адаптация и интеграция на хората с увреждания в обществото с помощта на средствата на културата и изкуството, да даде сцена за изява на талантливи хора с увреждания, да съдейства за развитието на творческия им потенциал.

Организатори на IV-ия Международен фестивал „Несебър без граници“ са Община Несебър, Българо-Казахстанска асоциация за подкрепа и интеграция на хората с увреждания (Несебър) и Сдружение Център за рехабилитация на хора с увреждания .