Млади еколози в бургаските  училища имаха за задача да създадат макет на еко-град, в който да покажат  визията си за бъдещето.
Млади еколози в бургаските училища имаха за задача да създадат макет на еко-град, в който да покажат визията си за бъдещето. / netinfo
Възпитаниците на  ОУ „ Александър Георгиев – Коджакафалията“ спечелиха първото място в конкурса „Мисли зелено“ на Кроношпан България.
През тази година екипите от млади еколози в бургаските  училища имаха за задача да създадат макет на еко-град, в който да покажат  визията си за бъдещето.  Журито, в чийто състав  влязоха представители на Община Бургас, РИОСВ Бургас и на компанията, селектира трите най-добри предложения.
Със своя смел проект „Еколандия“ децата представиха визията си за съвременен зелен, чист, технологичен,  интелигентен, безопасен, спокоен, модерен, красив и устойчив град, който е изграден в рамките на една самоподдържаща се структура, а отпечатъкът на човека върху природата е сведен до минимум.
Авторите на проекта определиха града на бъдешето Еколандия като населено място, в което потреблението на енергия и вода е разумно и екологично, а основен източник на енергия са технологии на основата на  (вятър, слънце, вода).
 
Проектът получи 147 точки и първата награда в размер на 5000 лв.
 

Кроношпан
netinfo


Второ място в конкуса зае проектът „Зелено бъдеще за моя град“ на учениците от СУ „Епископ Константин Преславски“ Бургас.
 
Авторите му демонстрираха своята представа за сгради, които се захранват с енергия от възобновяеми източници, споделиха идеята си за пречистване и употреба на дъждовната вода и отпадната вода, както и предпочитаните от тях начини за намаляване на въглеродните емисии във въздуха и пестенето на енергия.
 
Този еко-макет донесе на създателите си награда от 3000 лв.
 
Трета награда на стойност 2000 лв.  в екологичното съревнование на идеи заслужиха учениците от НБУ „Михаил Лъкатник“
 
В своя проект  „Зеленият град на Настоящето- Бъдещето – Устойчивостта“ те впечалиха журито с идеята си за алтернативен подземен транспорт, който не замърсява околната среда и с концепцията си за разделно събиране на отпадъци и рециклирането им.
 
Връчването на наградите отново се проведе в изложбения център  на Кроношпан в Бургас , а в церемонията се включиха учители,ученици и родители.
 
Общо 12 училища от Бургас участваха през тази година в конкурса „Мисли зелено“, чието начало беше поставено през 2014 год.
 
По традиция средствата за наградния фонд бяха генерирани чрез отчисления от продажбите на един от най-успешните продукти на Кроношпан  ОСБ /плочи от ориентирани дървесни частици/.
 
В това издание конкурсът беше обвързан с популяризирането на
устойчивото развитие и опазването на околната среда сред младите хора и отбелязването на Световния ден за опазване на околната среда – 5 юни.