Десет човека мъртви в ледени води заради пари?
Десет човека мъртви в ледени води заради пари? / netinfo
Бизнесинтереси на собственика на българския кораб "Ванеса" са причина за катастрофата на товарния морски съд, на чийто борд е имало 11 души. Това заяви министърът на транспорта и съобщенията на Украйна Йосип Винский, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Според Винский корабът на два пъти получил предложения да му бъде оказа помощ, но капитанът отказал. "Очевидно такава е била заповедта на собствениците, които са решили да спестят пари за операциите по спасяване. Именно тази икономия е довела до трагедията", твърди Винский.

Той отбелязва, че екипажът би информиран за очакваното влошаване на метеорологичните условия и е могъл да не излиза в открито море. Въпреки предупрежденията, "Ванеса" напуснал пристанището, където бил натоварен, и се опитал да достигне Керченския пролив, движейки със скорост, която не е превишавала 5 възела, тъй като корабът е стар и е построен преди 35 години.

Думите на украинския министър потвърждават публикувания днес в медиите разказ на диспечера на пристанище Бердянск, според когото "Ванеса" напуснал пристанището, като пренебрегнал предупрежденията за задаващата се буря, отбелязва още ИТАР-ТАСС.