Цял Меден рудник ще свети
Цял Меден рудник ще свети / netinfo

Най-големият комплекс на Бургас "Меден рудник" скоро ще има много по-ефективно улично осветление. В момента се извършва цялостна подмяна, съобразена с европейските норми. Нови лампи вече са поставени в зона Г.

"Работата ще продължи, докато бъдат подменени всички стари осветителни тела - на всяка улица и до всеки блок. Така ще подобрим безопасността както на пешеходците, така и на шофьорите. Цялостната подмяна трябва да приключи през юни", каза кметът Димитър Николов.

Старите живачни лампи, които в момента осветяват улиците на комплекса, са монтирани преди повече от 25 години. Те са морално остарели, амортизирани и имат голям разход на енергия.

Сега те се подменят нови LED лампи. Принципът им на работа е базиран на използването на мощни светодиоди и светодиодни матрици. Тези LED лампи излъчват бяла светлина, която позволява на шофьорите да имат по-голяма видимост през нощта. Това от своя страна ще им даде повече време за реакция при проблем на пътя и ще повиши безопасността при пътуване. LED лампите са икономични и ще намалят чувствително разходите за електроенергия.

Предвижда се частична подмяна на кабелната мрежа на местата, където тя е повредена и силно амортизирана, както и на ел. таблата на стълбовете.

Уличното осветление в "Меден рудник" ще има централно управление, което плавно и автоматично да регулира неговата работа.

Подмяната на уличното осветление се извършва по проект, с който Общината Бургас е кандидатствала пред Международния фонд "Козлодуй".