Четири тона бял амур влизат във Вая
Четири тона бял амур влизат във Вая / Пресцентър

Най-голямото естествено сладководно езеро в България – Бургаското, ще бъде зарибено с четири тона „бял амур”, за да редуцира водната растителност, която през последно време се развива много бурно. Вече е избран изпълнител, който ще достави 12- те хиляди екземпляра и ще зариби с тях, съгласно всички условия за тази дейност.

Едно от най-важните изисквания е рибата да е с местен произход от български развъдник, за да може да се адаптира по-лесно. Производителят трябва да представи документ, че рибата е от български развъдник и задължителния ветеринарно-медицински сертификат.

Използването на бял амур за борба с водната растителност или т. нар. биологичен метод е избран като най-подходящата алтернатива за езерото Вая от ИАРА, Асоциацията на природозащитните организации, ловно-рибарските дружества и клубовете по спортен риболов и Института по рибарство в Пловдив.

Пред пръскане с химични препарати и механично косене на езерото компетентните органи се спряха на най-ефикасния и природосъобразен метод, който предвижда естествено намаляване на водната растителност във водоема чрез използването на бял амур, който се храни с нея.