Затварят Летище Бургас до 30 декември заради строителни дейности
Затварят Летище Бургас до 30 декември заради строителни дейности / DarikNews.bg, архив
Тази сутрин самолет излезе от пистата и блокира полетите от бургаския аеропорт
Самолет аварира на Летище Бургас
94274
Самолет аварира на Летище Бургас
  • Самолет аварира на Летище Бургас
Самолет на Travel Service аварира при кацане на летище – Бургас. 178 пътници бяха евакуирани. Това се случи на фона на извънредните извънредните мерки за сигурност в аерогарата, където днес ще се проведе церемония в памет на жертвите от бомбения атентат, при който загинаха петима израелски туристи и един българин.
 
Летище Бургас остана затворено в продължение на 4 часа, а полетите бяха пренасочвани към Варна, след като самолетът на чешкия превозвач излезе извън пистата и затъна в нива. Машината, изпълнявала полет от Бърно, но заради технически проблем се е наложило да кацне аварийно. Екипажът е успял да овладее самолета. Пострадали няма. Всички пасажери незабавно са били изведени.
 
Около 14.00 часа самолетът беше изтеглен, а летището отново бе отворено за полети. Причините за инзцидента все още не са известни. Случаят ще се разследва от  Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация". 

Междувременно в момента летище Бургас е под засилена охрана. Полицаи проверяват със следови кучета и специални детектори влизащите автобуси и леки автомобили в ареопорта. Снайперисти също наблюдават периметъра, видя репортер на „Дарик“- Бургас.

Извънредните мерки за сигурност са въведени заради възспоменателната церемония в памет на жертвите от терористичния акт на летището от 18 юли 2012 година. Церемонията събира дипломати, преставители на местната и държавната власт. Близки на загиналите израелски туристи също пристигнаха у нас.

По-рано днес Ашер Хофман, консул в посолството на Израел в България, заедно с почетния консул на Израел в Бургас- Орлин Мандов се срещнаха с ръководството на бургаската болница, където бе спасен живота на десетки пострадали от терористичния акт и още веднъж изказаха своята благодарност.

Пет години след атентата, съдебният процес на практика не е започнал по същество. Делото е събрано в 20 тома, съдебното заседание ще се проведе на 20 септември. Случаят се разглеожда в отсъствието на двамата подсъдими. Българските и чуждите партньорски слуожби продължават издирването им.