/ Апелативен съд Бургас
Апелативният съд в Бургас вече има собствена страница във Фейсбук, съобщи днес неговият ръководител Деница Вълкова. Това е станало след препоръките на петата Европейска конференция „Съдилища и комуникация“. Съдия Вълкова каза и, че оттам са посъветвали магистратите да направят свой профил и в Туитър.

Тя покани всички граждани, интересуващи се от работата на Апелативния съд, да посещават редовно страниците му в социалните мрежи и там да оставят своите пожелания, препоръки и впечатления дали изнасяната информация е коректна, точна, пълна и навременна. Пресофисът тук отговаря за общо 22 съдилища на територията на Бургас, Ямбол и Сливен.

Деница Вълкова обясни и че след проведено обучение от Висшия съдембен съвет, е решено актовете по наказателни дела, които не са окончателни, независимо какво наказание е наложено по тях, дори и най-тежкото – доживотен затвор, задължително и незабавно ще бъдат публикувани, само когато подлежат на обжалване.

Когато на окръжно и апелативно ниво бъде постановен окончателен  акт за лишаване от свобода, лишаване от права, или пробация, в този случай няма актовете няма да бъдат публикувани, докато прокурорът не ги уведоми, че е получил съобщение за техния акт, предприел е съответните действия, тоест присъдата е изпълнена.