Айтос събира разделно отпадъците си
Айтос събира разделно отпадъците си / пресцентър Община Айтос

Община Айтос въвежда разделно събиране на отпадъците в сътрудничество с Организацията за оползотворяване на отпадъци от опаковки „Екоколект" АД - София. Това се случва след три неуспешни опита през годините назад.

Новите жълти и зелени контейнери вече са поставени на възлови градски улици до металните контейнери за битови отпадъци. Общинската администрация е твърдо решена да въведе разделното събиране с разяснителна кампания и глоби за нарушителите. Тя предприема това действие в изпълнение на ангажиментите си, записани в чл.16, ал.3 т .5 от Закона за управление на отпадъците, Националната програма за управление на отпадъците и Общинската програма за управление на отпадъците.

За сега, разделното събиране на отпадъци от опаковки ще тръгне в град Айтос, а на по-късен етап ще обхване и част от населени места в региона. Обслужването на контейнерите ще се осъществява и ще се финансира изцяло от „Екоколект" АД. Разделно събраните отпадъци ще се извозват до съоръжение за сепариране, намиращо се извън територията на община Айтос.