/ netinfo
С представянето на книгата на инж.д-р Дико Патронов беше отбелязан 23-ят рожден ден на ПП „Странджа”. На тържеството в най-голямата зала на КЦ Морско казино – Бургас бяха събрани ръководството на горските стопанства на територията на Парка, РДГ-Бургас, природолюбители и природозащитници, бивши и настоящи служители на Изпълнителната агенция по горите.

Събитието уважиха с присътвието си инж. Жельо Марев - зам.директор на ЮИДП – Сливен и Тонка Атанасова – директор на РИОСВ – Бургас. Кошница с цветя изпрати за рождениците областният управител на Бургас Вълчо Чолаков.
 

ПП Странджа
netinfo

За доброто настроение на всички присъстващи се погрижиха възпитаниците на СУ „Добри Чинтулов” – Бургас, които огласиха залата с песни и танци в съпровод на гайда и тъпан. Инж. Иван Камбуров – експерт в ДПП „Странджа” говори пред присъстващите за значението на най-голямата в страната защитена територия, за нейната уникалност и редките видове, които могат да се видят само в ПП „Странджа”.

Той спомена също така и факта, че през изминалата година част от територията на Природния парк беше вписана в списъка на съвременните Биосферни паркове по програмата „Човекът и Биосферата“ на ЮНЕСКО.
 

ПП Странджа
netinfo

 

За Странджа, старината, живата традиция и Бургаският етнографски музей


Акцентът в тържеството беше представянето на новоизлязлата книга на инж. д-р Дико Патронов за реликтната дървовидна странджанска боровинка. Странджанската боровинка е един от най-редките български защитени видове, включен в Европейската конвенция за опазване на дивата флора, фауна и природни местообитания (Бернската конвенция) – това подчерта при представянето на изданието инж. д-р Здравко Салев – зав. отдел „Наука и научни обследвания” към ЮИДП-Сливен.

Той определи книгата като ценен труд, резултат на дългогодишни теренни търсения и изследвания, труд който доказва, че това рядко растение смятано до скоро за изчезнало от родната природа все пак се оказва съхранено в дебрите на Странджа планина.