Жандармерия в Благоевград и Петрич
Жандармерия в Благоевград и Петрич / Дарик Благоевград, Любима Калпачка, архив

Без проблеми и закъснение започна изборният ден в Благоевград и останалите 14 общини в региона, съобщиха от Районната избирателна комисия.

Имащите право на глас в Благоевградска област са 312 750 души. 539 са секционните избирателни комисии. Във всички има копирни машини, които бяха доставени преди седмица. Броят им е 550, два от ксероксите са показали дефект, но има осем в резерв.

В общините Кресна и Разлог действат подвижни избирателни секции за хора с увреждания.

Няма регистрирани сигнали за подготвяни или извършени нарушения на обществения ред към 8.00 часа днес, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Не са констатирани нарушения на изборния кодекс, както и случаи на възпрепятстване на служебните задължения.

От служители на "Български документи за самоличност" в Благоевград са издадени 89 удостоверения за изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок документи за самоличност, които да послужат пред СИК и валидни само за деня на изборите.

Два екипа от националната жандармерия са командировани в Благоевград и в Петрич със заповед на главния секретар на МВР.

786 полицейски служители работят днес извънредно за спазване на обществения ред и недопускане на престъпления в региона. Има и сили от "Гранична полиция".

В навечерието на парламентарния вот бяха образувани 4 преписки по сигнали за купуване на гласове.

Близо 40 души, част от които стари познайници на полицейските служби, са профилактирани. 23-ма от тях са посочени като участници в схема за изборно дилърство по една от четирите преписки. Сред тях има и жени.