Засаждат кестенови фиданки край Брежани
Засаждат кестенови фиданки край Брежани / Снимка: Дарик, архив
3600 фиданки с брежански кестени ще бъдат засадени в началото на следващия месец в  района на Брежани. Инициативата е на ЮЗДП, Държавно горско стопанство-Симитли и сдружение „Хора и традиции“. Събитието е посветено на Седмицата на гората и в него ще участват лесничеи и доброволци от неправителствената организация.

„Първите десет декара с нови брежански кестенови насаждения ще стане факт през април", заяви Вера Станишева, началник-отдел „Възобновяване на горите“ при ЮЗДП.  Всички свободни и подходящи площи в региона на Брежани ще бъдат засадени с кестенови фиданки, в процес на производство са нови 16000 фиданки в резултат на събирателската дейност на сдружението и на Горско стопанство-Симитли. С новите насаждения ще бъдат покрити през следващата година още 40 дка площи.

Залесяването съвпада с регистрирането на Асоциация на производителите на брежански кестени като първа стъпка към европейската сертификация на брежанския кестен като защитен български продукт.

„Брежанските кестенови гори са неоценимо богатство, които тепърва ще носят дивиденти за хората от селото и региона", сподели Румяна Панова, председател на сдружение „Хора и традиции“. 

Югозападно предприятие и сдружението разработват и ще кандидатстват със съвместен проект за залесяване с нови кестенови насаждения, предстоят поредица от събития и срещи за състоянието на кестеновите гори и тяхното лечение, събиране на плодовете и производство на нови фиданки – един непрекъснат процес в защита на многовековната култура и българска гора.