Задържаха счетоводителка, обслужвала престъпни фирми в Петричко
Задържаха счетоводителка, обслужвала престъпни фирми в Петричко / Sofia Photo Agency

Три от общо задържаните в хода на акция "Лапачите" лица са от петричкото село Старчево, съобщиха източници на Дарик. В ареста за 24 часа са арестувани и двама бизнесмени от Петрич.

В групата на "Лапачите", попаднали под прицела на МВР, са собственикът на счетоводна къща в южния град са Димитър Чучулигов-Чучулигата, Георги Гочев-Гаргата и Пламен Точев, известен като Пачката.

Антимафиоти са иззели документи, печати и други фирмени книжа от офиса на Димитър Чучулигов, който се намира на улица "Цар Борис" в Петрич. Пламен Пачката е действал заедно със съпругата си Роза Точева, на 36 години.

Операцията на МВР, ръководена от вътрешния министър Цветан Цветанов и главния секретар Калин Георгиев, продължава на територията на село Старчево. Там са уличени трима мъже. Те са замесени в източване на големи суми от ДДС. Задържана е счетоводителката Наташа Груева, която има счетоводна фирма в Петрич и е обслужвала престъпните схеми, потвърди кметът на село Старчево.

Престъпната група е действала по класическа схема, като е внасяла хранителни продукти от Гърция, използвайки реален БУЛСТАТ, но несъществуващи имена на фирми. По този начин е избягвала плащането на ДДС и данък „печалба”. При извършването на насрещни проверки на фирмите по БУЛСТАТ компетентните органи са констатирали отсъствието на такъв тип дейност и съответно ДДС е било начислявано на гръцките фирми - износителки.
Размерът на документираните щети, нанесени на бюджета до момента, е над 600 000 лева от началото на годината. Анализът на иззетите веществени доказателства най-вероятно ще докаже щета над 10 000 000 лева, съобщиха от пресцентъра на МВР.