Включват над 5 000 души в  проекта  „Аз мога повече”
Включват над 5 000 души в проекта „Аз мога повече” / снимки: Дарик-Благоевград, Десислава Янкулова
Над 5 000 души ще обхване проекта „Аз мога повече”
57571
Над 5 000 души ще обхване проекта „Аз мога повече”
  • Над 5 000 души ще обхване проекта „Аз мога повече”

От днес в Бюрата по труда стартира приемът на документи по проект „Аз мога повече”. Документи ще се приемат до 2 ноември включително. Бюрата по труда ще работят с удължено работно време, поясни за Дарик Пепи Таковска-началник-отдел "Услуги по заетостта" в Регионалната служба по заетостта. В схемата ще могат да се включат над  5 000 души, поясни тя.

Документите за участие по програмата са публикувани на сайта на Агенцията по заетостта.

Всяко лице, което работи на трудов договор или е самонаето лице, има право да подаде заявление в бюрото по труда по местоживеене или по месторабота за една от двете ключови компетентности: да получи ваучер за дигитална компетентност или да кандидатства за ваучер, с който например, да премине обучение от три нива по чужд език от минимум 300 часа в обучителна организация по свое желание. По програмата може да се кандидатства и за обучение по професионална квалификация.

Не се допускат обучения, свързани с обществена сигурност и безопасност, религия, селско, горско и рибно стопанство, и услуги за дома. От схемата няма да имат възможност да се възползват заетите на служебно, трудово или приравнено на него правоотношение в органите на държавната администрация, администрацията на органите за местно самоуправление, съдебната система, системите за народната просвета, Министерство на вътрешните работи и Министерство на отбраната, поради наличието на други програми, които финансират обучения в съответните сектори. Лица, които са ползвали възможностите за обучение по проекти и програми, финансирани от ОП „РЧР”, Програма ФАР, държавния бюджет или друг публичен източник, не могат да получат ваучер за същото обучение.

Чуйте още от  Пепи Таковска в звуковия файл