В страната се очертава недостиг и на детски лекари
В страната се очертава недостиг и на детски лекари / netinfo

В страната вече се очертава недостиг и на детски лекари. Това каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. По думите му повечето от специалистите в момента са на около 50 години. Шарков допълни, че в страната има недостиг и на патоанатоми, анестезиолози, инфекционисти, ревматолози.

Министерството вече промени наредбата за специализациите в медицината, посочи Шарков. Той уточни, че за тази година болниците в страната обявяват 1313 свободни места за специализанти. Завършващите медицина ежегодно са между 500 и 600 души. Зам.-министърът допълни, че за тази година министерството ще финансира теоретичното обучение на около 480 специализанти. Той уточни, че тези млади доктори по принцип са на трудов договор и за това помощта е само за обучението им в университетите.

За 2016 г. ще процедираме или по този начин, или ще финансираме теоретичното обучение само на специализантите по професиите, в които има недостиг на кадри,
каза още Шарков.

Във Варна зам.-министърът на здравеопазването участва в старта на кампанията „Малките неща имат голямо значение”, посветена на борбата с ревматоидния артрит. Инициативата се провежда от Асоциацията на пациентите с този тип заболяване в партньорство с медицинския университет във Варна, университетската болница и РЗИ.

Болните от ревматоиден артрит в България са около 60 000 души, посочи началникът на клиниката по ревматология доц.Владимир Кадинов. Той посочи, че те получават абсолютно съвременно лечение, като касата поема разходите. Според Кадинов основният път за борба с това заболяване е ранната му и точна диагностика.

По думите на специалиста семейните лекари в Бургас и Варна вече са преминали обучение и успешно се справят с този въпрос. В Силистренско и Лудогорието обаче все още личните доктори не са на нужното ниво и се нуждаят от обучение, посочи Кадинов. Той уточни, че на 5 февруари във варненската клиника ще има безплатни прегледи на пациенти от 8.00 до 16.00 ч., а записването става предварително по телефона.