Утвърдиха 54 паралелки за прием след седми клас
Утвърдиха 54 паралелки за прием след седми клас / Дарик - Благоевград, Десислава Янкулова

Със заповед на областния управител Валери Смиленов в Благоевград се проведе среща на комисията по заетостта към областния съвет за развитие. Пред комисията, водена от зам.-областния управител Георги Баханов, началникът на Регионалния инспекторат по образование Ивайло Златанов обясни, че след съгласуване и даване на предложения от директорите на училища в Благоевградско, е направен анализ на миналогодишния прием относно броя на ученици в специализираните паралелки.

Има предложения за откриване на нови специалности, постъпили от образователни специалисти в Банско, Гоце Делчев и Якоруда, за обучение по специалностите ветеринарен техник, контрол по качеството и безопасността на храните и напитките, организация на туризма и свободното време, екология и опазване на околната среда, моден дизайн.

Утвърдени до този момент са 54 паралелки за прием след 7-ми клас, за след 8-ми клас предложението от директорите на училища в Пиринско е за съществуване на 107 паралелки.

Броят на учениците в сравнения с миналата година е по-малък за след 7-ми клас със 129 , с 200 по-малко пък са учениците завършващи 8-ми клас тази година. Така, че съкращенията на учители ще бъде неизбежно, зяви началникът на РИО Ивайло Златанов.

На съвещанието на комисията се получи сериозен диалог, най-емоционален в изказванията си бе лидерът на КТ"Подкрепа" Димитър Марчев, който поиска тотална промяна на методиката на работа на комисията. Той поиска да се реализира дебат с експерти. С мнозинство комисията гласува и одобри новия план-прием.