Утре чистим пролетно и гасим светлините за час
Утре чистим пролетно и гасим светлините за час / снимка: община Благоевград
Утре чистим пролетно и гасим светлините за час
27444
Утре чистим пролетно и гасим светлините за час
  • Утре чистим пролетно и гасим светлините за час

Концерт, посветен на глобалната инициатива “Часът на земята”, организира Община Благоевград утре вечер от 19.30 ч. на площад “Македония”. Участие ще вземат Биг Бенд – Благоевград, фолклорна група “Бисери” към Центъра по изкуствата, както и изпълнители от Младежкия дом, Американския университет и ЮЗУ "Неофит Рилски”.

Точно в 20.30 ч., когато милиони хора по света ще угасят осветлението си, в Благоевград за един час ще бъдат загасени светлините на сградите на Общинска администрация, Регионалния исторически музей, Общинския куклен театър, Центъра по изкуствата, Камерна Опера, Младежкия дом, Обединения детски комплекс, Читалище “Никола Вапцаров” и Регионална библиотека "Димитър Талев", уточняват от кметството.

По същото време участниците и гостите на събитието ще запалят декоративни свещички в знак на солидарност със световната кампания за борба с климатичните промени. Седмицата на земята в Благоевград започна на 22 март 2010 г. - Световния ден на водата, като основни организатори и участници в събитията са най-малките жители на Благоевград.

На 22 март в къща „Математика” в кв. „Вароша” децата от ОДК подредиха постерна изложба под надслов „Една молекула вода разказва”. В събитието участваха ученици от школите по биология и химия към ОДК, които гледаха филм, решаваха тестове и обсъждаха проблемите за водното богатство на Земята.

Децата от Клуб „Млади еколози” към ОДК организираха празник „Водата – извор на живот” в V СОУ. Те представиха драматизацията „Приказка за Росинка” пред ученици от училището и деца от ЦДГ №3, които получиха по една книжка за оцветяване „Приказка за Росинка”, изготвена от клуб „Компютърен екосвят” при ОДК.

На 24 март децата от школите към Центъра по изкуствата изнесоха литературно–музикален спектакъл под надслов “Детската мечта за планетата земя”. Децата пяха, свириха на пиaно, танцуваха, представиха произведения, посветени на опазването на околната среда, които сами бяха написали. Всеки ден децата от школите към ОДК участват в открити мултимедийни уроци „Да погледнем нагоре”, свързани с проблемите за замърсяване на въздуха, глобалното затопляне и разрушаването на озоновия слой.

В рамките на Седмицата, посветена на борбата с климатичните промени, днес от 11.00 ч. бе проведен детски празник в кв. „Вароша” - „Животът на Земята в годината на биоразнообразието”. Утре децата от Младежкия дом ще посетят Национален парк “Рила”, където ще поставят хранилки за птици.

Още за "Часът на Земята" чуйте от Лилия Якова - младши експерт "Връзки с обществеността" в Община Благоевград