/ БГНЕС
VI-ти събор на Народното творчество ще се проведе през уикенда между Пирин и Рила.

По традиция съборът, който тази година отбелязва 60-я си рожден ден, се провежда на поляните в прохода Предел на пътя Симитли - Банско.

Въведена е временна организация на движението през прохода в участъка край заведенията, където на поляните ще има разположени 3 сцени, обявиха на пресконференция днес в Областна управа-Благоевград.

Движението ще преминава през обходен маршрут – стария път. От двете страни на стария път камионите ще бъдат спирани и след това ескортирани с полицейски патрул.
Движението по време на събора в събота и неделя ще бъде спирано от 7 ч. сутринта до около 23 ч.

3 пункта ще бъдат разположени на мястото на фестивала, където ще бъдат проверявани гости и участници.

Обособени са 4 паркинга за гости и 2 – за участници. Два пожарни екипа ще са дежурни на място. До петък всички търговски обекти ще бъдат проверявани.

През два часа ще бъде обливан с вода обходният път, тъй като на места няма асфалт и се получава запрашаване. Той е дълъг около 3 км.

Програмата за двата почивни фестивални дни включва участието на самодейци от 90 читалища от 80 населени места в Югозападна България.

Два грандиозни концерта ще веселят присъстващите – единият е в събота в 19.30 ч. под наслов „Земя на песни“, а другият – в 12,30 ч. в неделя. На събитието ще присъства и президентът Румен Радев.

Журито, което ще оценява участниците, е съставено от 12 души. Председател и почетен председател на журито са професор Йордан Гошев и проф. Тинчев. Останалите членове са от Института за етнология и етнография към БАН.

Най-голямо участие за заявила домакините – от Разлог. Самодейците наброяват 316 души.

В част на 60-годишнината ще бъдат почетени около 100 души, участвали в първото издание на фестивала през 1962 г.

До голямата сцена ще бъде разположена и ретроспекция, създадена от Историческия музей в Разлог, която ще представи първия събор. 
БГНЕС