Сезират Борис Велчев за кражба на имоти с фалшив нотариален акт
Сезират Борис Велчев за кражба на имоти с фалшив нотариален акт / netinfo

До дни бившият началник на “Електроразпределение” в Благоевград Благой Бързачки ще сезира главния прокурор Борис Велчев, областния управител Владимир Димитров и кмета на общината Костадин Паскалев за незаконно придобит имот от фирма “Илиеви” ООД чрез фалшиви документи.

На пресконференция Бързачки обяви, че неговият имот, намиращ се на ул. “Крушево” 3 в областния център, на който съсобственик е брат му – д-р Асен Бързачки, по нотариален акт граничи с общински терен.

През 2006 г. с брат ми получихме известие за промяна на собствеността на съседния имот, придобит от фирма “Илиеви” ООД на Георги Илиев Дамянов, издадел на жълти вестници и електронни издания, и негови родственици, обясни Благой Бързачки. 

Същата фирма е станала собственик по незаконен начин и на над 50 декара в района от ул. “Джеймс Баучер” до бившото предприятие “Зърнени храни”, алармираха наематели на временни търговски обекти на ул. “Даме Груев” в Благоевград, обединени в сдружение “Бистрица”.

За да докаже собствеността си, дружеството води дела, на 12-и този месец приключи делото на втора инстанция във Върховен административен съд, като приложения нотариален акт за собственост е фалшив, заяви Здравка Чимева от сдружение “Бистрица”.  

Направих си труда да потърся в Службата по вписванията какво фигурира като собственост на фирма “Илиеви” и се оказа, че на името на Георги Илиев Дамянов се водят ниви за около 1000 декара,  допълни тя. 

Според нея в приложена скица към първото дело, заведено в Окръжен съд – Благоевград през 2006 г., вещото лице – Иван Граховски посочвал, че бившата улица “Царевоселско шосе”, понастоящем “Иван Михайлов”, пресичала река Бистрица, което не отговаря на истината.

Друг документ – скица от 1924 г., представена като доказателствен материал, се оказва идентична с настоящия регулационен план на Благоевград, който е непроменен от 2000 г., изтъкна още Здравка Чимева.

Именно това ни кара да смятаме, че има недобросъвестна информация, с което сме ощетени не само ние като ползватели на временни търговски обекти, но и общината, като собственик, коментира още Чимева.

14 фирми в момента развиват търговска дейност на ул. “Даме Груев”, ако теренът се окаже частна собственост и се застрои, каквито намерения има, повече от 150 души ще останат без работа, каза Здравка Чимева.

Ще настояваме делото да се върне за преразглеждане в Окръжен съд – Благоевград, за да се приложат достоверни документи, заявиха потърпевшите търговци.

За случая е сезиран областният управител на Благоевград. Предстои да бъдат изпратени уведомителни писма и до главния прокурор Борис Велчев, както и до кмета на община Благоевград Костадин Паскалев.