Село Господинци се отказа от тютюна, разчита на зеленчукопроизводство
Село Господинци се отказа от тютюна, разчита на зеленчукопроизводство / Снимка: Кметство Господинци

Приключва засаждането на краставиците от сорта корнишони в с. Господинци. Тази зеленчукова култура все по-сериозно заменя тютюна из нивите край селото. Голяма част от хората, които традиционно се занимаваха с тютюнопроизводство, се пренасочват към корнишоните и други зеленчуци.

Макар че голяма част от нивите, които даваха препитание на хората, занимаващи се със земеделие, пустеят, стопанства като това на фамилия Моралиеви ни дава надежда, че отрасълът земеделие е все още жив в с. Господинци. Това е написано на страницата във фейсбук на кметството. Като идеята на кмета Ахмед Ходжов е да се посочат добрите примери на земеделие.

След дълги години работа в  Гърция семейство Моралиеви са натрупали опит в земеделието и сега успешно го прилагат на родна земя, като са създали стопанство, което е за пример.

Друг от най-добрите и успешни земеделци в селото, похвален от кмета, е Ибраим Мемиев-Бачето. Той е добър пример, че с много усилия и труд, и от земеделие може да се печели. Първата му реколта от маруля отдавна е продадена, а в оранжериите му вече са готови с втора реколта - краставици и домати. И тази година Бачето е е засадил в полето от известния в района воден кромид, зеле, тиквички и пипер.