Протест в Ново Лески
Протест в Ново Лески / Снимка: Маргарита Петкова
Народният представител от ГЕРБ и областен координатор на партията в Благоевградска област Даниела Савеклиева се срещна с министъра на енергетиката Теменужка Петкова и зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков. Срещата бе във връзка с протестите на жителите на селата Ново Лески и Мосомище срещу отдаването на техни територии на концесия за 25 години за добив на подземни богатства.

„Получих писмо с молба за съдействие от Инициативен комитет срещу кариера за добив на мрамори и инертни материали в местността Водицата, землище село Ново Лески. Жителите на двете села –Ново Лески и Мосомище, са изключително притеснени от инвестиционните намерения на местната фирма, която ще изгражда кариера само на 500 м. от с. Ново Лески; на 1200 м. от с. Мосомище и в непосредствена близост до лозята и нивите на местни жители, в които има и вилни постройки. В писмото си те настояват Министерството на енергетиката да не подписва концесионния договор и да направи ревизия на преписката, въз основа на която кабинетът „Орешарски“ е взел решение за предоставяне на концесията. Според тях даването на такова разрешение ще засегне регион с над 5000 жители“, коментира Даниела Савеклиева.

Тя уточни, че съществува вероятност за увреждане и унищожаване на местообитанията на видове птици. „Части от терена попада в защитена зона от Натура. Според Инициативния комитет са допуснати още редица нарушения на процедурата“, обясни Даниела Савеклиева. 

„С колегите ми от ГЕРБ сме доказали през годините, че за нас е важно какво се случва в Пиринския край. Затова и в този случай се ангажирах. Още във вчерашния ден направих срещи с министъра на енергетиката Теменужка Петкова и зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков. Към писмото, адресирано до мен,  бяха приложени и документи, доказващи според инициативния комитет, нарушения и пропуски в процедурата за разрешаване на концесията. Аз лично предоставих на министър Петкова и зам.-министър Живков въпросните документи. Вече са разпоредели проверки и от двете министерства“, заяви Савеклиева. 

Вчера жителите на Ново Лески отново се събраха на протест срещу мраморната кариера. Единственият представител на държавата, който дойде на протеста беше директорът на дирекция "Природни ресурси, концесии и производства" в Министерството на енергетиката Станислав Станков. Той посети на място спорната кариера. Концесионен договор ще влезе във сила, само ако всички документи по екологичното законодателство са изрядни и не е изминал срока им във времето. На въпрос на протестиращите дали ще се наложи нова процедура по ОВОС, представителят на министерството на енергетиката не можа да отговори, но обеща кореспонденция за спорната кариера с РИОСВ – Благоевград.
 
След шест дни протести жителите на селото нямат намерение да се отказват. Те получават подкрепа и от съседните населени места. Земеделецът Иван Сабахлъков от Хаджидомово също беше сред тях. Тези кариери погубват изцяло екологията на България. Всеки дерибей може да си прави каквото поиска и да вади каквито документи са му нужни. И това е така защото в страната ни няма граница между допустимото и недопустимото. Всеки властимащ си прави удобни закони за негов кръг хора. При нас е пълна анархия – изсякохме горите, преместихме водите, отваряме кариери навсякъде.  Искрено се надявам това, което прави Ляски, да е първата брънка, от която да се решат проблемите, за които протестират и в Мери члери и на много други места в страната. Надявам се да си помогнем сами, макар, че българинът е обременена личност, която трудно се навива да се бори за свободата си. Искрено се надявам да успеем, заяви Сабахлъков.