С конкурс за най-добро вино отбелязват Трифон Зарезан в Делчево
С конкурс за най-добро вино отбелязват Трифон Зарезан в Делчево / delchevovillage.hit.bg
Празникът Трифон Зарезан отбелязват в гоцеделчевското село Делчево с конкурс за най-добро домашно вино и голяма Делчевска сватба.

Очаква се в конкурса да се включат винопроизводители от целия регион. Предоставените домашно произведени вина от всеки сорт и цвят са тествани от експертна комисия, начело с енолога Иван Калинов. За първи път тази година, сили ще мерят и виночерпци от Холандия и Гърция.

Победителите в категориите – „най-добро червено”, „най-добро бяло”, „най-добър цвят” и „най-добър аромат” ще бъдат обявени и наградени за майсторлъка си по време на празника в село Делчево.

Там царят на лозята Св. Трифон ще бъде почетен с ритуално подрязване на лозята и представяне на прочутата „Делчевска сватба”. Този път сватбата ще бъде истинска, съобщи един от организаторите Момера Здравкова. Двойката ще бъде венчана, според делчевските ритуали, в присъствието на всички, които посетят Делчево за празника. Засега имената на младежа и девойката се пазят в тайна.

Поканени са над 300 самодейци, които ще поддържат настроението по време на един от най-древните зимни празници в народния календар.