С 22 % са поевтинели цените на новото строителство в Еленово и Освобождение
С 22 % са поевтинели цените на новото строителство в Еленово и Освобождение / www.strojmax.com

Цените на недвижимите имоти през деветмесечието на годината са се понижили средно с 12,5 % в сравнение със същия период на 2008 г., отчитат от национална компания за недвижими имоти "Форос". Най-много са намалели цените на новото строителство – средно с 13,75%. Цените на старото монолитно строителство са се понижили с 12,51%, а на панелените жилища – с 11,61%.

Благоевград е сред областните центрове с най-голям спад на цените на жилищата - близо 16 %. Преди него са Русе, където имотите са поевтинели с почти 20 % и София - със 17,25%.

Най-голямо понижение на жилищните имоти в Благоевград през 9-те месеца на годината се отчита в кв. "Освобождение" - над 15 %. В кв. "Запад" поевтиняването е средно с 13 %, в "Грамада" - 11,50 %. 

Цените на новото строителство в жилищните комплекси "Еленово" и "Освобождение" бележат спад от над 22 %. За същия период с най-малък процент - 3,33, са поевтинели панелните апартаменти в "Еленово" и "Струмско", които в момента се предлагат за 290 евро на квадратен метър. 
 
Понижение се отчита и при наемите - средно с 11,22%. Ръст от 0,85 пункта път се наблюдава по отношение на доходността на жилищните имоти, което е логично следствие на повишения риск и несигурност.

По данни на Камарата на строителите само до септември е регистрирано намаление на поръчките с 30-35%, а приблизително 28% от строителните компании са прекратили своята дейност. Още по-сериозна е тази цифра по отношение на броя на затворилите агенции за недвижими имоти, който по данни на национална компания "Форос" е между 30 и 40%.

За проблемите в сектора свидетелстват и издадените разрешителни за строеж,  които намаляват рязко, връщайки се на нивата от 2005 година. През второто тримесечие на 2009 г. са издадени разрешения за строеж на 1832 жилищни сгради, което на годишна база представлява понижение от 32%. Подобна е ситуацията и при разрешенията за строеж на административните и други сгради, които според статистиката на Националния статистически институт намаляват съответно с 26,85% и с 24,33%.

Свиването на имотния пазар намира израз преди всичко в понижаването на броя на регистрираните покупко-продажби на недвижимо имущество на територията на страната. През първата половина на годината са сключени общо 87 459 сделки при 134 891 през същия период на 2008 г., което е понижение от 35,16%. Реалното понижение в броя на сделките обаче е значително по-голямо, тъй като в посоченото по-горе число влизат и финализирането на сделки за жилища в процес на строеж, които на практика са сключени в предходни периоди.

По отношение на ипотечното кредитиране ситуацията е подобна. През периода януари-август тази година са отпуснати жилищни кредити в размер на 733.96 млн. лв. при 2395.07 млн. лв. през същия период на 2008 г. Понижението е в размер на 67,69%.

Намалените обеми при кредитирането са резултат както на затегнатите условия и повишените изисквания от страна на банковите институции, така и на намалялото търсене на кредитни продукти. Последното се дължи на страха на купувачите от повишаващата се безработица, страха от намаляване на работното възнаграждание и съответно на доходите, повишаващите се лихвени проценти и увеличаването на разходите по обслужване на кредита. Същевременно, продължава да расте и делът на лошите кредити. Към септември 2009 г. делът на лошите кредити при жилищните заеми е в размер на 7,01%, докато една година по-рано неговата стойност е 2,16%.

През изминалия период основен купувач на пазара на жилищни имоти в страната е българинът. За разлика от последните години, когато неговият дял при покупка на жилищен имот бе 70-80% от общия обем на сключваните сделки, в момента този дял е близо 92%. Останалите 8% се падат предимно на руснаци и граждани на бившите руски републики.

Най-търсени остават двустайните апартаменти - 60-70 кв.м. Търсят се както нови, така и стари жилища. Новите обичайно се предпочитат заради по-дългия експлотационен период, а старите заради по-ниска цена и по-добро съотношение на чиста жилищна площ и цена.