Респираторен апарат дариха на болницата в Благоевград
Респираторен апарат дариха на болницата в Благоевград / снимка: Дарик - Благоевград, Десислава Янкулова
Росен Исов - мениджър на Procter & Gamble
22895
Росен Исов - мениджър на Procter & Gamble
д-р Руйчева - началник отделението по неонатология
  • Росен Исов - мениджър на Procter & Gamble
  • д-р Руйчева - началник отделението по неонатология

Неонатологичното отделение на Многопрофилната болница за активно лечение в Благоевград получи безвъзмездно респираторен апарат. Новата придобивка е дарение на компанията Procter & Gamble и е част от инициативата „Шанс за живот, шанс за нови спомени”.

Респираторният апарат подобрява качеството на грижата за новородени, които имат затруднения с дишането - недоносени, новородени с различни патологични състояния или тежки родови травми. Апаратът се използва в реанимационната практика при новородени, чието състояние изисква апаратно дишане, обясни началникът на неонатологичното отделение д-р Йорданка Руйчева. Тя допълни, че апаратурата е лесно преносима и дозира газови смеси на бебета, родени под 1 000 грама.

Респираторен апарат дариха на болницата в Благоевград
netinfo
В последните години се наблюдава тенденция към увеличаване броя на недоносените бебета. През изминалата година в отделението по неонатология в Благоевград са родени около 1014 бебета, броят на недоносените е 113, а 303 са се появили на бял свят в депресивно състояние, уточни д-р Руйчева. По думите й големият брой кърмачета, родени под 1 кг, се дължи на факта, че в болницата се концентрира лечението на бебета от цяла Югозападна България.

Дарението на P&G ще ни помогне да спасим повече деца, подчерта д-р Руйчева и добави, че апаратът е изключително подходящ и за транспортиране на рискови деца, които имат нужда от апаратна вентилация.

От своя страна директорът на МБАЛ - Благоевград д-р Екатерина Чакалска изказа  задоволство от добрите взаимоотношения с фирми, които подпомагат здравеопазването чрез различни благотворителни акции и дарения.

В рамките на кампанията „Шанс за живот, шанс за нови спомени” Procter&Gamble ще раздаде 40 апарата за дихателна реанимация на 40 родилни отделения в страната. Годишно в България около 6000 деца са преждевременно родени. Дихателните проблеми са основният фактор за здравето на децата и шанса им за оцеляване.

Чуй още за дарението в аудиофайла от мениджъра на компанията Procter & Gamble - Росен Исов, и от д-р Йорданка Руйчева - началник на отделението по неонатология в МБАЛ - Благоевград