Паскалев: Свидетели сме на втора национализация в здравеопазването
Паскалев: Свидетели сме на втора национализация в здравеопазването / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова, архив
Паскалев: Свидетели сме на втора национализация в здравеопазването
32666
Паскалев: Свидетели сме на втора национализация в здравеопазването
  • Паскалев: Свидетели сме на втора национализация в здравеопазването

"След национализацията на окръжните болници през 1998 г. в момента ставаме свидетели на втора вълна - с вливането на диспансерите към многопрофилните болници". Това заяви кметът на Благоевград Костадин Паскалев по повод издадена заповед на здравния министър за създаване на Комисия за изработване на здравна карта, към която има приложение всички легла от четирите диспансера да преминат към МБАЛ - Благоевград.

"В Общината все още не сме пълучили въпросната заповед, но информацията, с която разполагам, е, че наистина има такова предложение", коментира Паскалев. Според него да се закрият добре работещи здравни заведения е неадекватно решение.

"Този, който прави подобно предложение, трябва да е наясно, че Общинският съвет е принципал на диспансерите, които са 100 % общинска собственост. Това е гавра с болните от гледна точка на преструктурирането и задоволяването на амбициите на някой ръководител на МБАЛ, специалист в Министерството на здравеопазването, министър или заместник-министър. Ще бъде и гавра с гражданите на общината и цялата област", смята градоначалникът.

"Ако някой в здравното министерство си е позволил да прави предложения, които са абсолютно необосновани, трябва да си носи последствията от това", категоричен е благоевградският кмет. Той допълни, че в случая става въпрос за нарушения на три закона - за лечебните заведения, за местнното самоуправление и местната администрация и на Търговския закон.

"Втората национализация в здравеопазването не мога да квалифицирам по друг начин, освен като грубо закононарушение и разпасано поведение на хора, които смятат, че могат да взимат съдбоносно решение за живота на хората", заяви още Костадин Паскалев.

Целият коментар на кмета Костадин Паскалев чуйте в прикачения звуков файл